Tænk fremtiden med når du køber ind

Billigt IT-udstyr kan ende med at koste boksen i længden. F.eks. kan elforbruget til en server blive en ligeså stor udgift som selve indkøbet af serveren. Nye totalomkostningsværktøjer fra Miljøstyrelsen kan spare offentlige indkøbere for op til 30 procent af elforbruget.

En server er på hårdt arbejde. Den bruger masser af strøm, fordi den står tændt 24 timer i døgnet. En typisk server koster 25.000 kroner, og i serverens levetid kan elforbruget snildt nå samme beløb. Derfor har offentlige indkøbere som f.eks. skoler, institutioner eller datacentre brug for at kende de samlede udgifter på den lange bane, når de køber ind og ikke blot vælge det bedste tilbud her og nu. Faktisk kan de spare op til 30 procent af elforbruget ved at vælge den rigtige energieffektive server.

Fem nye værktøjer

Miljøstyrelsen har udviklet fem nye produktspecifikke værktøjer, som offentlige indkøbere kan bruge til at udregne de totale omkostninger (TCO).

Hidtil har det været svært at medregne omkostninger til driften ved udbud af produkter som servere, netværk, storage og UPS, fordi det er komplekse produkter. Med de nye værktøjer er der hjælp at hente. Nu er det blevet nemmere at regne fremtiden med og sikre ressourceeffektive, miljøvenlige løsninger, som samtidig sparer den offentlige institution for udgifter og skaber lige konkurrencevilkår for leverandørerne, siger Anne-Mette Bendsen, civilingeniør i Miljøstyrelsen.

Både erhvervslivet og offentlige organisationer efterspørger i stigende grad værktøjer til beregning af totalomkostninger i forbindelse med offentlige indkøb. De fem nye værktøjer tilføjes otte allerede eksisterende og nu også reviderede værktøjer. Et af dem, har Syddjurs Kommune brugt i forbindelse med udbud for lyskilder, og det viste sig, at halogenpærer er seks gange dyrere end LED. Faktisk viste beregninger over 15 år, at det er næsten 2000 kr. dyrere at købe den i udgangspunktet billigere halogenpære, end LED. Fra Syddjurs Kommunes indkøbsafdeling lyder en klar anbefaling til andre om at bruge TCO-værktøjerne i udbud: ”Brug det. Det er en øjenåbner”.

Lancering 7. november

Værktøjer og vejledninger til i alt 13 produktkategorier kan downloades på ”Den ansvarlige indkøber” www.csr-indkob.dk. De fem nye TCO-værktøjer præsenteres på et seminar i Grøn Indkøbsuge, den 7. november 2016.